Alžírčan Bráhímí súhlasil, že bude po Annanovi novým vyjednávačom pre Sýriu

17.08.2012 Celý región

New York 16. augusta (TASR) - Ostrieľaný alžírsky diplomat Lachdar Bráhímí súhlasil, že nahradí Kofiho Annana na poste medzinárodného vyjednávača pre Sýriu. Informovali o tom dnes zdroje OSN. Sedemnásťmesačný konflikt v krajine pritom čoraz viac skĺzava do totálnej občianskej vojny.

Annan odstúpi už 31. augusta, po šiestich mesiacoch práce vyjednávača OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) v Sýrii. Frustrovaný Annan vyhlásil, že jeho šesťbodový mierový plán pre Sýriu brzdila názorovo rozdelená Bezpečnostná rada OSN, neschopná jednotne konať a zastaviť konflikt v blízkovýchodnej krajine.

Diplomati uviedli pre tlačovú agentúru Reuters, že Bráhímí sa niekoľko dní rozhodoval, či prijme ponuku od generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby zastával post vyjednávača pre Sýriu. Podľa diplomatov totiž Bráhímí nechce byť iba obyčajnou náhradou Annana, ale chce pozmenený názov funkcie aj mandát. Nie je známe, kedy bude zverejnené oficiálne oznámenie.

Bráhímí (78) dlhé roky pôsobil ako diplomat v službách svojej krajiny, zastával tiež posty v rámci OSN a LAŠ. V 90. rokoch minulého storočia bol takisto alžírskym ministrom zahraničných vecí.

Alžírsky diplomat má bohaté skúsenosti s prácou v krízových oblastiach. V rokoch 1984-91, keď bol zástupcom generálneho tajomníka LAŠ, sprostredkoval ukončenie občianskej vojny v Libanone. Ako vyslanec OSN pôsobil v Iraku po americkej invázii, v Afganistane po zvrhnutí Talibanu a v Juhoafrickej republike po páde apartheidu.

Bráhímí sa stane osobitným vyslancom pre Sýriu v mimoriadne náročnom období po zlyhaní Annanovho mierového plánu, založenom na dodržiavaní prímeria medzi bojujúcimi stranami v Sýrii. Pokoj zbraní však nedodržali vládne sily ani povstalci a sýrsky konflikt sa v posledných mesiacoch ešte vystupňoval.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región